2015 m. gegužės 31 dieną kartu paminėkime Pasaulinę dieną be tabako

2015-05-29

Pasaulis jau 26-ąjį kartą minės Pasaulinę dieną be tabako. Pagrindinis jos tikslas – apsaugoti dabartinę ir būsimas kartas nuo tabako vartojimo sukeliamų sveikatos, socialinių, aplinkos ir ekonominių problemų bei priverstinio kvėpavimo tabako dūmais užterštu oru.

Pasaulinės dienos be tabako proga Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas parengė informacinę medžiagą tėvams, jaunimui ir darbuotojams. Ji padės tėvams apsaugoti savo vaikus nuo rūkymo, jaunimui paskatinti draugus, darbuotojams įtikinti bendradarbius mesti rūkyti.

Departamentas 2015 metais parengė ir informacinę medžiagą apie pasyvų rūkymą darbo vietose. Visą informacinę medžiagą galite rasti Departamento interneto svetainės rubrikoje „Prevencija“.

Prašome pasidalyti Pasaulinei dienai be tabako paminėti skirta informacine medžiaga su mokinių tėvais ir specialistais.

Tėvams skirta informacinė medžiaga „Tėveliai, apsaugokite savo vaikus nuo rūkymo!“
Informacinė medžiaga jaunimui „Padėk draugui mesti rūkyti“
Informacinė medžiaga darbuotojams „Nepatinka, kad bendradarbis rūko? Padėk jam mesti!“
Informacinė medžiaga apie pasyvų rūkymą darbo vietose

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento informacija

Tyrėjo diena Nemėžio šv. R. Kalinausko gimnazijoje

2015-04-22

Balandžio 20 d. mūsų gimnazijoje vyko Tyrėjo diena. Jos metu mokiniai klausėsi įdomių paskaitų apie mokslo naujoves, apsilankė mobiliame planetariume, išbandė judesių registravimo sistemą, žiūrėjo mokomuosius filmus 3D formatu apie žmogaus kūną, sužinojo apie greitaveikės kameros galimybes, susipažino su lazerine įranga. Po užsiėmimų mokiniai dalijosi savo įspūdžiais su mokslininkais ir diskutavo apie mokslo naujoves.

Paskaitas vedė fizinių, biomedicinos ir technologijos mokslų sričių mokslininkai iš Vilniaus Gedimino technikos universiteto. Tyrėjo diena vyko pamokų metu ir truko 4 valandas. Daugiau nuotraukų raiste čia.

Ana Pavilovič-Jančis

biologijos vyresn. mokytoja

48-ji Lietuvos mokinių biologijos respublikinė olimpiada

 2015-04-08

Straipsnį lenkų kalba rasite PL skiltyje.

Kovo 26-28 dienomis Birštone, Birštono gimnazijoje vyko 48-osios Lietuvos mokinių biologijos olimpiados respublikinis turas. Į šalies olimpiadą buvo pakviesti mokiniai sėkmingai įveikę I-jį ir II-jį biologijos olimpiados etapus. Mūsų rajonui atstovavo du devintokai: Juljian Germanovič Vilniaus r. Nemenčinės Konstanto Parčevskio gimnazijos G1a klasės mokinys (biologijos mokytoja metodininkė Regina Komar) bei Konstanty Keda, Vilniaus r. Mickūnų vid. mokyklos 9 klasės mokinys (vyr. biologijos mokytoja Eleonora Makovska).

 

Po iškilmingo olimpiados atidarymo kovo 26 d. mokiniai sprendė teorinės užduotis, testus ir pasirenkamąsias užduotis. Vakare, po užsiėmimų, vyko protmušis. Tuo tarpu mokinius lydintys mokytojai vyko į ekskursiją po Birštoną ir dalyvavo paskaitoje ,,Praktikos darbų metodika ir vertinimas”

 

Antrąją olimpiados dieną mokiniai dalyvavo praktinėse užsiėmimuose, žaidė interaktyvų žaidimą ,,StrateGo”, dalyvavo apeliacijų svarstyme, o po vakarienės - dalyvavo stalo žaidimų naktyje. Tuo tarpu mokytojai visą dieną praleido paskaitose ir praktinėse užsiėmimuose  ,,Gėlių panaudojimas ugdymo procese“.

Kovo 28 d. po pusryčių vyko olimpiados uždarymas. Buvome maloniai nustebinti kai olimpiados vertinimo komisijos pirmininkas dr. Valerijus Rašomavičius, Gamtos tyrimų centro Botanikos instituto Floros ir geobotanikos laboratorijos vadovas, savo kalbą pradėjo nuo sveikinimų mūsų rajono mokiniams ir pabrėžė, jog džiaugiasi, kad rajonuose atsiranda ypatingai gabių mokinių, kurie mokydamiesi lenkų kalba sugeba parodyti aukštus rezultatus valstybiniame lygmenyje.

Paskelbus galutinius rezultatus paaiškėjo, kad Julian Germanovič užėmė 4-ąją vietą, o Konstanty Keda-7-ąją. Abu mokiniai gavo Pagyrimo Raštus. Pasiekimai yra aukšti pirmą kartą respublikinėje olimpiadoje dalyvaujantiems mokiniams, dėl ko komisijos pirmininkas nusprendė skirti asmenines dovanas - po knyga ,,Paukščių žodynas”. Respublikinė olimpiada tai iššūkis ne tik mokiniams, kuriems tenka konkuruoti su gabiausiais Lietuvos mokiniais, bet ir mokytojams, kurie turi paruošti mokinius remiantis naujausiomis biologijos mokslo tendencijomis.

Savo ir mokinių vardu dėkojame olimpiados šeimininkams ir organizatoriams. Renginys vyko sklandžiai, o visi užsiėmimai buvo suorganizuoti labai apgalvotai ir turiningai. Olimpiados metu mokiniams ir mokytojams buvo sudarytos puikios sąlygos dalyvauti ir praplėsti savo žinias. Taip pat nuoširdžiai dėkojame Vilniaus rajono savivaldybei, kuri padengė mokinių ir mokytojų kelionės išlaidas bei mokytojų nakvynes ir maitinimą.

Vilniaus r. Nemenčinės Konstanto Parčevskio gimnazijos

 

biologijos mokytoja metodininkė Regina Komar

Kviečiame mokinius ir mokytojus išbandyti problemų sprendimo bendradarbiaujant užduotis

2015-04-02


Įgyvendinant Europos struktūrinių fondų finansuojamą Ugdymo plėtotės centro projektą „Ugdymo turinio naujovių sklaidos modelis“ sukurtos gamtamokslinio, matematinio ir finansinio raštingumo, skaitymo gebėjimų ir problemų sprendimo bendradarbiaujant užduotys aukštesniesiems mąstymo gebėjimams ugdyti ir įrankis problemų sprendimo bendradarbiaujant užduotims kurti.

Kuriant užduotis, remtasi tyrinėjimais grįstu mokymosi metodu ir konstrukcionizmo teorija. Užduotis sudaro ne tik tekstai, bet ir paveikslai, grafikai, lentelės, vaizdo medžiaga, animacija ir pan. Jos skirtos 8–10 klasių mokiniams mokytis savarankiškai, padeda ugdytis gebėjimą planuoti, analizuoti, spręsti problemas, pritaikyti patirtį naujose situacijose, numatyti alternatyvius problemų sprendimo būdus.

Gamtamokslinio, matematinio ir finansinio raštingumo, skaitymo gebėjimų užduotys vertinamos „Teisingai“ arba „Neteisingai“. Jei mokinys pateikia neteisingą atsakymą, jis gauna patarimų, kaip sėkmingai atlikti užduotį.

Problemų sprendimo bendradarbiaujant užduotys vertinamos 4 aspektais – problemos aiškinimosi bendradarbiaujant, problemos sprendimo (planavimo ir vykdymo) bendradarbiaujant, problemos sprendimo įvertinimo (refleksija) bendradarbiaujant ir pačios užduoties sprendimo. Vertinimas pateikiamas procentais.

Įrankis problemų sprendimo bendradarbiaujant užduotims kurti sudaro galimybes suformuoti užduotį, apdoroti pateiktus sprendimo rezultatus. Naudojant įrankį užduotis galima „klonuoti“, keisti parametrus, pritaikant jas konkrečių mokinių gebėjimams, ir pan.

Kviečiame mokytojus ir mokinius išmėginti sukurtas užduotis, kurti naujas ir jomis dalintis.

Užduotys ir įrankis yra Ugdymo plėtotės centro informacinėje sistemoje „Ugdymo sodas“ https://sodas.ugdome.lt:

Jei turėsite siūlymų ar pastebėjimų, prašome rašyti Aušrai Gutauskaitei el. paštu ausra.gutauskaite@upc.smm.lt

Ugdymo plėtotės centro informacija

Vilniaus rajono biologijos mokytojų ir 11-12 kl. mokinių dėmesiui

2015-02-27

 

Kovo 17 d. 13 val. Vilniaus rajono savivaldybėje vyks 11-12 klasių mokinių užsiėmimas biologijos egzamino užduočių metodikos klausimais, kurių metu bus aptariami 2014 m. valstybinio, 2015 m. bandomojo egzaminų klausimai bei kelios sudėtingesnės temos. Rekomenduojama dalyviams turėti minėtų egzaminų užduotis. Užsiėmimas vyks 3 val. Ves mokytojos metodininkės Alina Kodikienė ir Regina Stankevičienė. Registruotis adresu akodikiene@yahoo.com arba tel. nr. 865622583 iki kovo 8 d.

Biologijos olimpiadoms praūžus

2015-01-29

Sausio 23 dieną kiekviename mieste ar rajone įvyko 48–oji Lietuvos mokinių Biologijos olimpiada.  Šiais metais olimpiadoje aktyviai dalyvavo 61 Vilniaus rajono savivaldybės mokyklų 9-12 klasių mokinys. Olimpiada vyko Vilniaus rajono Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko gimnazijoje.

Sveikiname rajoninės biologijos olimpiados laimėtojus. Olimpiados rezultatus ir užduotis rasite skiltyje "Olimpiados".

Įspūdžiai iš Tarptautinio Gamtos Mokslų Festivalio

2015-01-06

Vilniaus r. mokiniams prieššventinis laikotarpis buvo ypatingas. Gruodžio 12 d. Nemenčinės Konstanto Parčevskio gimnazijos, Paberžės šv. Stanislovo Kostkos gimnazijos, Eitminiškių pagrindinės mokyklos bei Visalaukio mokyklos-daugiafunkcio centro mokiniai dalyvavo IV Tarptautiniame Gamtos Mokslų Festivalyje, kuris vyko Gen. M. Zaruskio Licėjuje Vengoževe, Lenkijoje. Daugiau skaitykite skiltyje "Įvykę renginiai".

Projekto "Lyderių laikas 2" Vilniaus rajono savivaldybės kūrybinės komandos lyderystės modelio pristatymo renginiai „Kūrybinės dirbtuvės“

2014-10-23

Gerb. vadovai, mokytojai,

Spalio 27 d. - Nemenčinės Gedimino gimnazijoje, spalio 28 d. - Maišiagalos LDK Algirdo gimnazijoje ir spalio 29 d. - Nemėžio šv. R. Kalinausko gimnazijoje įvyks projekto "Lyderių laikas 2" Vilniaus rajono savivaldybės kūrybinės komandos lyderystės modelio pristatymo renginiai „Kūrybinės dirbtuvės“ (plačiau žiūrėti prisegtą darbotvarkę ir spalio renginių planą).

Norintys dar užsiregistruoti į renginius gali tai padaryti el. paštu adresu vigoris@takas.lt<mailto:vigoris@takas.lt> iki spalio 24 d. 12 val. Registruodamiesi nurodykite savo vardą, pavardę, darbovietę bei dieną, kurią planuojate atvykti į renginį (atkreipkite dėmesį, kad renginiai vyks spalio 27 d. - Nemenčinės Gedimino gimnazijoje, spalio 28 d. - Maišiagalos LDK Algirdo gimnazijoje ir spalio 29 d. - Nemėžio šv. R. Kalinausko gimnazijoje).

Pagarbai,
Sofija Ryžova,
Vilniaus rajono savivaldybės administracijos
Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja
Tel. 275 5071, El.p. sofija.ryzova@vrsa.lt<mailto:sofija.ryzova@vrsa.lt>

KŪRYBINIŲ DIRBTUVIŲ DARBOTVARKĖ
Kurybiniu_dirbtuviu_darbotvarke.doc
Microsoft Word Document 229.5 KB
Patogu, informatyvu, galimybė individualiam ir diferencijuotam mokymuisi.
Mokytoja Renata, Paberžės „Verdenės“ vid. mokykla

2014-09-29

Kaip mokysimės visus metus?


Mokytojai, pirmą kartą prisijungę prie „Egzaminatorius.lt" su TAMO dienyno duomenimis, gali internetinę mokymo, mokymosi ir pasiruošimo brandos egzaminams sistemą nemokamai bandyti 2 savaites.

Šiais mokslo metais visoms mokykloms sukūrėme mokyklos prisijungimą, kuriuo naudotis galės visi mokyklos mokytojai. Bet kuri mokykla gali įsigyti licenciją, suteikiančią galimybę visiems mokytojams (ir mokiniams) naudotis sistema. Mokykla pati pasirenka, kokią prieigą suteikti - tik darbo dienomis, ar neribotą.




Gero pirmadienio,

„Egzaminatorius.lt" komanda